Carel Fabritius

De naamgever van onze studio is de schilder Carel Fabritius die leefde van 1622 tot 1654. Hij werd geboren in De Beemster en de laatste jaren van zijn leven woonde en werkte hij in Delft. Fabritius was een talentvolle leerling van Rembrandt en hij was een van de weinigen die zich van de stijl van zijn leermeester wist los te maken. In zijn Delftse periode werd zijn stijl luchtiger en vloeiender en was het kleurgebruik helderder. Hij werd geroemd om zijn subtiele lichtweergave, zijn composities en gebruik van perspectief. Hij was daarmee op zijn beurt weer een inspiratiebron voor die andere, beroemdere schilder uit Delft, Johannes Vermeer.

Helaas zijn er maar 15 werken van hem bewaard gebleven. Fabritius stierf al op 32-jarige leeftijd. Tijdens de grote ontploffing van het Kruithuis in Delft op 12 oktober 1654 raakte hij zwaargewond in zijn atelier en stierf nog dezelfde dag aan zijn verwondingen. Aangenomen wordt dat veel van zijn werken tijdens de brand vernietigd zijn. Van de werken die bewaard zijn gebleven zijn het Zicht op Delft (1652) en het Puttertje (1654) de bekendste. De laatste is ook de inspiratie voor ons eigen logo.

 

De naam Fabritius komt van het Latijnse faber, wat handwerksman betekend. Waarschijnlijk heeft Fabritius deze naam zelf gekozen omdat hij zijn loopbaan begon als timmerman. De kwaliteiten van timmerman en kunstenaar die Fabritius in zich droeg willen wij ook in onze studio verenigen door zowel zelfontworpen woonaccessoires en meubels te vervaardigen als unieke kunstwerken te creëren.

 

 

 

 

 

Copyright Studio Fabritius ©2018. Website by CreatorDelft.